Losangleský kráľ Kopitar je doma, Stanleyho pohár po prvý raz v Slovinsku

07.07.2012 Celý región

Jesenice 6. júla (TASR) - Prestížny Stanleyho pohár určený pre víťazov hokejovej NHL v tomto roku na Slovensko nezavíta, no po prvý raz mal svoju zastávku v Slovinsku. Jedným z ofenzívnych lídrov tímu Los Angeles Kings, ktorý nečakane triumfoval v zámorskej porifsúťaži, bol totiž Slovinec Anže Kopitar.

Výbušný hokejista priniesol prestížnu trofej do rodného mesta Hruica, kde sa s ním prišli podeliť o radosť tisíce fanúšikov. Kopitar dostal pohár ako už býva zvykom do osobného "užívania" na jeden deň. "Bol som trochu nervózny, keď som prišiel pre pohár na letisko vo štvrtok večer. Ale keď som ho zobral do rúk, tak máte pocit, že držíte niečo výnimočné a na všetko hneď zabudnete," uviedol Kopitar, ktorý nevynechal mediálny "folklór" a z pohára sa najedol.

Momentálne meria Stanleyho pohár 89,54 cm a váži 15,5 kilogramu. Aktuálne existujú tri poháre - jeden je originál a dva sú duplikáty. Originálny pohár sa nachádza v Toronte, v Sieni Slávy NHL. Prvý duplikát bol vyrobený v roku 1963 v Montreale a druhý v roku 1993 v rovnakom meste. Ten je určený na cesty hráčov s pohárom po sezóne a štyrikrát zavítal aj na Slovensko. Do Európy zavítal Stanley Cup po prvýkrát v roku 1996, kedy ho do Švédska priviezol Peter Forsberg, vtedajší center Colorada Avalanche. Na územie Slovenska zavítal vďaka Jiřímu Bicekovi, Martinovi Cibákovi, Tomášovi Kopeckom, Miroslavovi Šatanovi, Mariánovi Hossovi a naposledy minulé leto kapitánovi Bostonu Bruins Zdenovi Chárovi. Kopecký je jediným slovenským hokejistom, ktorý získal túto trofej dvakrát v rokoch 2008 a 2010.

Informovala agentúra STA
 

Vyberte región